Co można zrobić z jagód?

Letnie wyprawy do lasu to nie tylko okazja do przebywania na świeżym powietrzu i obcowania z przyrodą. To również sposobność, by nazbierać pełne kosze grzybów i owoców, z których potem będzie można zrobić użytek. Jednymi z najchętniej zbieranych owoców leśnych są dorodne jagody. Dzieci uwielbiają je jeść prosto z krzaczka, lecz warto także zabrać je do domu na zapas, ponieważ posiadają cenne składniki odżywcze, którymi można się cieszyć zwłaszcza w późniejszym okresie jesienno-zimowym.

Do czego wykorzystać

Jeśli jagody szczególnie obrodziły i nazbieraliśmy ich sporo, możemy zabrać się za dżemy, przetwory i soki, które wypełnią naszą spiżarnię. Część owoców można spokojnie zamrozić, ponieważ nie tracą one wówczas swych wartości odżywczych. Można je także wykorzystać do ciast oraz deserów. Deserem docenianym przez dzieci są np. owocowe muffinki. Przepis na jagodowe babeczki jest prosty i niezawodny. Można sprawdzić tutaj: https://recipe4appetite.pl/przepisy/desery/jagodowe-babeczki.

Przepiękna dekoracja stołu

Jagodowe babeczki dumnie prezentują się na każdym stole. Są świetnym patentem na urodziny dziecka lub codzienne spotkania z przyjaciółmi przy kawie. Babeczki można udekorować lukrem lub wetknąć w nie kolorowe ozdoby na wykałaczkach. Idealnie kruche wypieki rozpływają się w ustach, więc zostaną docenione, zarówno przez domowników, jak i przez gości. Babeczki z jagodami łatwo zapakować do pudełka śniadaniowego lub piknikowego kosza, więc można je ze sobą wziąć w plener.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*